Norbert skriker sig frisk

För fyra år sedan fick Norbert Bucher diagnosen Parkinsons sjukdom. Idag känner han sig starkare, delvis till följd av den hjälp han fick på logopedmottagningen.

Norbert Bucher är oerhört glad för den hjälp han fått på logopedmottagningen. Foto: Yanan Li

Norbert Bucher är idag 74 år och han bedömer själv att han kan ha haft Parkinsons sjukdom i närmare sju-åtta år.

– Sjukdomen kommer ofta smygande och det var min fru som till sist uppmanade mig att söka hjälp, berättar han.

Norbert fick så diagnosen Parkinsons sjukdom för fyra år sedan. Sedan dess har han kämpat för att bli bättre, med hjälp av läkemedel och annan behandling, men också genom fysisk aktivitet – och att gapa och skrika så mycket han kan.

Problem med halsen vanligt

En effekt av Parkinsons sjukdom är att man kan få problem med halsen. Norbert beskriver hur han hela tiden harklade sig och att hans röst blev svagare.

– Det var irriterande och jag blev orolig. Jag har en vän som tappade rösten helt till följd av sin Parkinson, berättar Norbert.

Norbert kom till Karolinska Universitetssjukhuset, där fick han sina stämband fotograferade. Då konstaterades att stämbanden inte gick ihop riktigt, vilket är en ganska vanlig följd av Parkinsons sjukdom. Däremot var det inte självklart vad man kunde göra åt problemet. Men hjälp skulle komma från ett annat håll.

– Jag sitter i styrelsen för Parkinsonföreningen i Solna-Sundbyberg, säger Norbert, och vi hade en logoped som gäst på en föreläsning. Hon berättade om en ny metod för att stärka halsen och rösten, som hade hjälpt andra med samma problem som jag.

Metoden heter LSVT (Lee Silverman Voice Therapy). Den har funnits några år och visar mycket goda resultat.

Norbert tog upp saken med sin neurolog, som dittills inte känt till metoden eller att behandling hos en logoped kunde hjälpa. Genom neurologen fick Norbert en remiss till landstingets logopedmottagning i Kista.

Resultat över förväntan

I april 2016 kom så Norbert till Logopedmottagningen Kista och fick träffa logopeden Viktoria Hansson.

– Jag fick sitta med Viktoria och ropa ”AAAAAA!” i olika tonarter, beskriver Norbert. Hon uppmuntrade mig också att tala ut ordentligt. Vi höll på i närmare 40 minuter och jag var helt slut efteråt – jag var inte beredd på att det skulle vara en sådan kroppslig ansträngning.

Norbert fick också med sig övningar hem för att träna upp stämbanden, en halvtimme åt gången. Han erkänner att han var lite tveksam i början, men ville ge behandlingen en chans. Och redan efter fem-sex dagar märkte han att rösten blev bättre.

Norbert berättar att han blev överraskad över hur mycket röstresurser han hade. Hans vänner märkte också tydligt att hans röst blev mycket starkare.

– Jag kom till mottagningen för två månader sedan och nu har jag varit bra i tre veckor. Det är ju ett fantastiskt resultat!

Även om han mår bättre nu har Norbert ingen tanke på att sluta med sina övningar. Han säger att han har märkt att han behöver öva i minst 20 minuter varje dag för att upprätthålla styrkan i rösten. Norbert har berättat för sina grannar vad han gör, så att de inte ska undra varför han skriker så mycket. Annars är bilen ett bra ställe att öva på, särskilt när han hamnar i bilkö.

– Och så promenerar jag på Järvafältet och ropar ”AAAAAA!” – men jag tittar först så att ingen är i närheten, skrattar Norbert.

”Bara positiva erfarenheter”

Norbert säger att han blev mycket trevligt bemött på logopedmottagningen, och att det fick positiva effekter även på behandlingen. Kemin är rätt mellan honom och logopeden Viktoria, vilket har bidragit till hans förbättrade röst.

– Jag känner mig starkare, på något sätt. När jag säger något nu lyssnar folk på vad jag säger. Jag har också fått bättre självförtroende när det gäller att prata med andra, särskilt i grupp.

Norbert rekommenderar andra som har samma problem som han hade att be sin läkare om en remiss till logopedmottagningen. Och att, när de väl är där, följa logopedens råd och inte fuska med övningarna.

– När jag tog med mig informationsblad som jag fått av Viktoria till Parkinsonföreningens månadsmöte sade många ”Åh, vad bra!” Sedan vet man ju inte hur många som söker.

Aktiv livsstil har hjälpt

Norbert har alltid sportat och bland annat åkt mycket skidor, vilket han tyvärr fick sluta med för ett år sedan.

– Parkinson gör att man får problem med balansen och jag hade svårt att ta mig upp om jag ramlade, eller bara att resa mig ur skidliften. Jag var en duktig skidåkare, men nu har jag lämnat över till mina döttrar.

Även om han fått lägga ner skidåkningen är Norbert fortfarande fysiskt aktiv. Han går stavgång och promenader, gör gymnastik och cyklar gärna när han ska någonstans – till exempel till logopedmottagningen i Kista Centrum från Akalla där han bor.

– Igår cyklade jag tre mil, berättar han. Det har nästan hjälpt mig mer än tabletterna.

När vi avslutar intervjun på logopedmottagningen i Kista är det en varm solig sommardag och Norbert vet precis vad han ska göra härnäst.

– Nu ska jag cykla hem och hämta en grillad kyckling, en flaska rosé och hustrun. Sedan ska vi cykla ut på Järvafältet och njuta av dagen, ler Norbert.

Så om du hör ett högt ”AAAAA!!!!” eka över Järvafältet vet du vem det är.